Jorden er hovedkilden til all rikdommen - Arbeidet er hovedkilden til merverdien.

Føydalismen utviklet seg ved å legge beslag på to kilder: jorden og arbeidet. Fram til i dag har oppsamlingen av jord fortsatt gjennom bruken av vold, utplyndring og statlig politikk. Teknologien og landbruksindustrien øker farten på frembringelsen av kapital og fordriver bøndenes arbeidskraft. Dette skiller forholdet mellom jorden og bøndene. I tillegg skaper denne typen utnyttelse ødeleggelse i det som er hovedsystemet for produksjonen av liv og biomangfold.

Først publisert i CNA sitt eget tidsskrift La Cosecha (april 2024)- Oversatt til Norsk av Caroline Seyersted

Bøndene har plikt og rett (nå grunnlovsfestet) til å konfrontere dette systemet som sprer ødeleggelse. De har rett til å opprette et system i sine områder som garanterer at de får varig opphold, suverenitet, sosial og politisk selvstendighet, samt deres egen måte å organisere seg på ifølge sin egen kultur og landsbyenes behov. Sist, men ikke minst, jobber de for forlengelsen av livet i sin helhet.

Bøndenes landbruksområder: et viktig ledd i den helhetlige og folkelige landbruksreformen.

Vi i grasrotorganisasjonene som er samlet i CNA (Colombias nasjonale landbrukskoordinator), har analysert de aktuelle forholdene nøye. Vi har kommet med et forslag for å bidra til å forbedre livskvaliteten og for å beskytte det som er igjen av områdene fra kapitalens grådighet.

Forslaget og politikken vår er å danne det vi kaller Bøndenes landbruksområder (TECAM). Dette forslaget innebærer mye mer enn å organisere jordbruket innen gitte fysiske grenser. Begrepet territorium er såpass bredt at det innebærer en kulturell og historisk dimensjon, samt kosmovisjonene til hvert enkelt bondesamfunn. Når vi tar det i betraktning ser vi et behov for å lage en plan for en folkelig ordning av territoriene, som vi kaller Livsplan (Plan de Vida). Den skal prioritere naturens rettigheter og beskyttelsen av biomangfoldet og menneskerettighetene. I tillegg skal den muliggjøre suverenitet og en overgang til økologisk jordbruk. Det skal produseres mat til den rurale og ikke-rurale befolkningen og bøndenes områder skal ha en folkelig myndighet.

TECAM er territorier i avgrensede områder som historisk sett har vært opprettet, bodd i og organisert av familier, samfunn og bondeorganisasjoner. De har et mål om å sikre muligheten for et varig opphold i territoriene og bevare naturens goder. Videre skal de også sikre et verdig liv til befolkningen, matsuverenitet, økologisk landbruk og ivareta de lokale bøndenes økonomiske, sosiale, kulturelle, politiske og miljømessige interesser.

Foreløpig tar vi sikte på å sette av 10 millioner hektar med jordareal til TECAM. Dette skal bidra til å løse matkrisen som rammer Colombias folkelige klasser. Matkrisen er et resultat av det etablerte markedssystemet og konkurranseprinsippet som etterlater millioner av menn og kvinner på landet og i byene uten mat. Vårt forslag om jordinndeling er ikke i strid eller konkurranse med andre etablerte jordinndelinger i Colombia. Det overlapper heller ikke med strategisk beskyttede områder.

Les teksten på spansk

Her kan du lese hele tidsskriftet på spansk: https://cnacolombia.org/revist...

CNA- Coordinador Nacional Agrario (Colombias nasjonale landbrukskoordinator)
Land